A je rozhodnuté! Toto je najobľúbenejšie slovenské jedlo – poznáte ho všetci?
3 mája, 2025Slovenská kuchyňa je bohatá na vône, chute a tradície, ale jedno jedlo vyčnieva nad všetkými – bryndzové halušky.
Tento sýty pokrm z jemných zemiakových halušiek a tradičnej ovčej bryndze je právom považovaný za kulinársku ikonu Slovenska. Pridajte chrumkavú slaninku a máte jedlo, ktoré vonia detstvom aj dedinskou nedeľou.
Ale bryndzové halušky nie sú jediným hrdinom slovenského taniera! Pozrite sa, čo ďalšie Slováci milujú:
- Kapustnica – sviatočná klasika s kyslou kapustou, klobásou a hubami
- Zemiakové placky – chrumkavá pochúťka s cesnakom či smotanou
- Šúľance s makom alebo orechmi – sladké pohladenie na duši
- Lokše – tenké zemiakové placky plnené slanými aj sladkými dobrotami
- Pečená kačica s kapustou a lokšami – kráľovské jedlo na oslavy
- Fazuľová polievka – výživná, hustá a poctivá
Recept: Tradičné bryndzové halušky
Suroviny:
-
500 g zemiakov
-
300 g hladkej múky
-
1 vajce
-
200–250 g bryndze
-
100 ml smotany (voliteľné)
-
150 g slaniny
-
Soľ
Postup v skratke:
Zemiaky nastrúhajte, zmiešajte s vajcom, soľou a múkou. Cesto vytláčajte do vriacej osolenej vody, halušky varte do vyplávania. Premiešajte s bryndzou (a smotanou), posypte opečenou slaninkou. Podávajte ideálne s pohárom žinčice.
Chutí vám niektoré z týchto jedál najviac? Alebo máte svojho tajného favorita? Podeľte sa v komentári!