A je rozhodnuté! Toto je najobľúbenejšie slovenské jedlo – poznáte ho všetci?

A je rozhodnuté! Toto je najobľúbenejšie slovenské jedlo – poznáte ho všetci?

3 mája, 2025 0 Od Redakcia

Slovenská kuchyňa je bohatá na vône, chute a tradície, ale jedno jedlo vyčnieva nad všetkými – bryndzové halušky.

Tento sýty pokrm z jemných zemiakových halušiek a tradičnej ovčej bryndze je právom považovaný za kulinársku ikonu Slovenska. Pridajte chrumkavú slaninku a máte jedlo, ktoré vonia detstvom aj dedinskou nedeľou.

Ale bryndzové halušky nie sú jediným hrdinom slovenského taniera! Pozrite sa, čo ďalšie Slováci milujú:

  • Kapustnica – sviatočná klasika s kyslou kapustou, klobásou a hubami
  • Zemiakové placky – chrumkavá pochúťka s cesnakom či smotanou
  • Šúľance s makom alebo orechmi – sladké pohladenie na duši
  • Lokše – tenké zemiakové placky plnené slanými aj sladkými dobrotami
  • Pečená kačica s kapustou a lokšami – kráľovské jedlo na oslavy
  • Fazuľová polievka – výživná, hustá a poctivá

Recept: Tradičné bryndzové halušky

Suroviny:

  • 500 g zemiakov

  • 300 g hladkej múky

  • 1 vajce

  • 200–250 g bryndze

  • 100 ml smotany (voliteľné)

  • 150 g slaniny

  • Soľ

Postup v skratke:

Zemiaky nastrúhajte, zmiešajte s vajcom, soľou a múkou. Cesto vytláčajte do vriacej osolenej vody, halušky varte do vyplávania. Premiešajte s bryndzou (a smotanou), posypte opečenou slaninkou. Podávajte ideálne s pohárom žinčice.

Chutí vám niektoré z týchto jedál najviac? Alebo máte svojho tajného favorita? Podeľte sa v komentári!