Bábätká v maternici sa usmievajú, keď matka zje mrkvu, ale mračia sa nad kapustou…
24 septembra, 2022Ľudia sa často pýtajú, aký je život pred narodením. Keď ste v matkinom lone, aké sú vaše zážitky? Nuž, na tieto otázky sme zatiaľ nenašli odpoveď, ale vďaka moderným technológiám sa podaril ďalší veľmi zaujímavý objav!
Štúdia vrhla svetlo na život pred narodením; keď je plod v maternici. Výskumníci z Laboratória pre výskum plodu a novorodenca na Durhamskej univerzite chceli zistiť, či plody reagujú na jedlo, ktoré ženy, ktoré ich nosia, jedia.
Výskumníci prišli na nápad podávať účastníčkam kapsuly obsahujúce práškové verzie kapusty alebo mrkvy, aby potom v reálnom čase skontrolovali reakciu na túto chuť. Vedci rozdelili približne 100 tehotných žien do skupín. Tridsaťpäť žien zjedlo jednu tabletu, ktorá zodpovedala jednej stredne veľkej mrkve, 34 žien zjedlo tabletu, ktorá zodpovedala 100 gramom kapusty a 30 žien slúžilo ako kontrolná skupina a nedostali nič na požitie.
Dvadsať minút po požití tabletiek sa pomocou 3D ultrazvuku odhalili plody a ich reakcie na to, čo bolo skonzumované. Ultrazvuk ukázal, že väčšina plodov, ktorých nositeľky požili kapustu, sa mračila, zatiaľ čo tie, ktoré zjedli mrkvu, vyzerali, akoby sa smiali!
Spoluautorka štúdie Nadja Reisslandová povedala: „Sme prví, ktorí mohli na ultrazvukovom skenovaní skutočne ukázať výrazy tváre v súvislosti s jedlom, ktoré matka práve skonzumovala.“ Plody v štúdii boli v priemere v 32. až 36. týždni tehotenstva, pričom plné tehotenstvo zvyčajne trvá približne 40 týždňov.
Reisslandová povedala, že reakcie tváre plodov sú podobné tým, ktoré robia deti a dospelí, keď ochutnajú niečo horké alebo kyslé. Nie je však známe, či plody prežívajú emócie a nechuť podobným spôsobom. Reisslandévá vysvetlila, že „môže ísť len o pohyby svalov, ktoré reagujú na horkú alebo inú chuť“.
Spresnila však, že plody dokážu vytvárať výrazy tváre: „Ak sa na to pozrieme od 24. do 36. týždňa tehotenstva, ich výrazy sú čoraz zložitejšie.“ Dr. Daniel Robinson, docent neonatológie na Northwestern University Feinberg School of Medicine, ktorý nie je spojený s touto štúdiou, išiel varovať ľudí, ktorí sa pozerajú na výsledky, aby nepredpokladali, že to znamená, že plody prejavujú šťastie alebo nevôľu.
Ďalej vysvetlil, že „existuje predstava, že novorodenci a dojčatá budú uprednostňovať sladšie chute a za tým sú evolučné myšlienky“. Podľa Reisslandovej štúdia dúfa, že vrhne svetlo na vystavenie chutiam v maternici a na to, ako ovplyvňujú stravovacie návyky v neskoršom veku.
Robinson vysvetlil, že už teraz existuje vysvetlený vzťah medzi vystavením dieťaťa rôznym chutiam v ranom veku a jeho pôžitkom z týchto chutí v neskoršom veku. Reisslandová uviedla, že štúdia môže ukázať, že matky, ktoré počas tehotenstva dodržiavajú zdravú stravu, môžu zistiť, že ich deti nie sú vyberavé.
„Ak sa nám skutočne podarí dosiahnuť, aby deti mali radi zelenú zeleninu a možno nemali tak radi sladkosti, mohlo by to pomôcť, pokiaľ ide o ich priberanie na váhe a rovnováhu hmotnosti,“ povedala Reisslandová. Táto štúdia je veľmi zaujímavá a jej výsledky sú neuveriteľne prekvapivé. Kto by to bol povedal, že aj plody môžu takto reagovať na jedlo?
Nezabudnite zdieľať tento článok so svojimi priateľmi a rodinou, aby sa aj oni dozvedeli o tomto novom fantastickom vedeckom objave!