Pamätáte aké boli kávy za totality? Klasický turek! Dodnes ho niektorí milujú…
23 apríla, 2024Káva dlho predstavovala symbol spoločenského života a postupom času sa stala neoddeliteľnou súčasťou gastronómie. V 20. storočí, najmä v období komunizmu, boli možnosti výberu kávy výrazne obmedzené, čo formovalo spôsob, akým Čechoslováci kávu vnímali a konzumovali.
Obmedzený výber za totality.
Počas komunistickej éry, ktorá trvala v Československu až do roku 1989, bola ponuka kávy v obchodoch veľmi obmedzená. Zákazníci si mohli vybrať iba medzi dvoma základnými variantmi: mletou a nemletou kávou. Tieto kávy boli distribuované štátnym podnikom Baliarne obchodu, ktorý mal monopol na praženie a distribúciu kávy.
Zelenú kávu dovážal štátny podnik Koospol, ktorý ju distribuoval do pražiarní rozmiestnených po celej krajine, napríklad v Prahe, Liberci či Bratislave.
Špeciálne a alternatívne možnosti
Okrem štandardných káv bola na trhu dostupná aj „Špeciál“ káva, ktorá obsahovala výrazne vyšší podiel arabiky a dodávala sa väčšinou čerstvo upražená. Popri klasickej káve sa vyrábala aj Melta – čakanková náhrada kávy bez kofeínu, ktorá bola populárna najmä medzi deťmi av školských jedálňach.
Kávové rituály
V cukrárňach a kaviarňach sa najčastejšie podával tradičný turek, ktorý bol charakteristický svojim silným logrom na dne pohára. Espresso, moderný spôsob prípravy kávy, bolo v Československu dostupné iba vo vybraných hotelových zariadeniach, ako bol napríklad hotel Intercontinental v Prahe alebo hotel Thermal v Karlových Varoch.
Povojnový vývoj a „coffee to go“
Až do deväťdesiatych rokov nebola kultúra „coffee to go“ v Československu známa. Rýchlu kávu na cestu si ľudia začali kupovať až s príchodom prekvapkávačov, ktoré zjednodušili prípravu kávy doma. Tento trend rýchlo prispel k rozvoju kávovej kultúry, ktorá bola predtým obmedzená iba na tradičné kaviarne a domácu prípravu.
Renesancia kaviarní po revolúcii
Po páde komunizmu v roku 1989 došlo k renesancii českých kaviarní, mnohé z nich prešli obnovou a modernizáciou. Historické kaviarne ako pražská Slavia, založená v roku 1884, si však dokázali udržať svoje výsadné postavenie aj počas komunistickej éry.
Tento historický prehľad ukazuje, ako bola kávová kultúra v Československu ovplyvnená politickými a spoločenskými zmenami, a ako sa postupne vyvíjala od obmedzeného výberu po rozmanitosť, ktorú ponúkajú súčasné kaviarne a coffee shopy.
Espreso len vo vybraných hoteloch
Začiatkom 20. storočia vynašiel Luigi Bezzera espresso. Zistil, že na prípravu výbornej kávy bol potrebný špecifický tlak a teplota. Svoj stroj si nechal patentovať. Patent potom o niekoľko málo rokov neskôr kúpil Desiderio Pavoni a do dvoch rokov začal so sériovou výrobou.
Obľúbené espresso sa postupne začalo popíjať po celom svete, ale u nás sa za minulého režimu servírovalo iba vo vybraných hoteloch. „V Prahe ho mal v ponuke napríklad hotel Intercontinental ďalšie podniky, kde ste si ho mohli dať, bolo možné spočítať na prstoch jednej ruky.
V ponuke bolo treba v karlovarskom hoteli Thermal,“ spomína čašníčka Dana Malá, ktorá v 80. rokoch študovala hotelovú školu v Mariánskych Lázňach.
Zaujímavé však? Pamätáte si na to aj vy?