Pamätáte aké boli kávy za totality? Klasický turek! Dodnes ho niektorí milujú…

Pamätáte aké boli kávy za totality? Klasický turek! Dodnes ho niektorí milujú…

23 apríla, 2024 0 Od Redakcia

Káva dlho predstavovala symbol spoločenského života a postupom času sa stala neoddeliteľnou súčasťou gastronómie. V 20. storočí, najmä v období komunizmu, boli možnosti výberu kávy výrazne obmedzené, čo formovalo spôsob, akým Čechoslováci kávu vnímali a konzumovali.

Obmedzený výber za totality.

Počas komunistickej éry, ktorá trvala v Československu až do roku 1989, bola ponuka kávy v obchodoch veľmi obmedzená. Zákazníci si mohli vybrať iba medzi dvoma základnými variantmi: mletou a nemletou kávou. Tieto kávy boli distribuované štátnym podnikom Baliarne obchodu, ktorý mal monopol na praženie a distribúciu kávy.

Zelenú kávu dovážal štátny podnik Koospol, ktorý ju distribuoval do pražiarní rozmiestnených po celej krajine, napríklad v Prahe, Liberci či Bratislave.

Špeciálne a alternatívne možnosti

Okrem štandardných káv bola na trhu dostupná aj „Špeciál“ káva, ktorá obsahovala výrazne vyšší podiel arabiky a dodávala sa väčšinou čerstvo upražená. Popri klasickej káve sa vyrábala aj Melta – čakanková náhrada kávy bez kofeínu, ktorá bola populárna najmä medzi deťmi av školských jedálňach.

Kávové rituály

V cukrárňach a kaviarňach sa najčastejšie podával tradičný turek, ktorý bol charakteristický svojim silným logrom na dne pohára. Espresso, moderný spôsob prípravy kávy, bolo v Československu dostupné iba vo vybraných hotelových zariadeniach, ako bol napríklad hotel Intercontinental v Prahe alebo hotel Thermal v Karlových Varoch.

Povojnový vývoj a „coffee to go“

Až do deväťdesiatych rokov nebola kultúra „coffee to go“ v Československu známa. Rýchlu kávu na cestu si ľudia začali kupovať až s príchodom prekvapkávačov, ktoré zjednodušili prípravu kávy doma. Tento trend rýchlo prispel k rozvoju kávovej kultúry, ktorá bola predtým obmedzená iba na tradičné kaviarne a domácu prípravu.

Renesancia kaviarní po revolúcii

Po páde komunizmu v roku 1989 došlo k renesancii českých kaviarní, mnohé z nich prešli obnovou a modernizáciou. Historické kaviarne ako pražská Slavia, založená v roku 1884, si však dokázali udržať svoje výsadné postavenie aj počas komunistickej éry.

Tento historický prehľad ukazuje, ako bola kávová kultúra v Československu ovplyvnená politickými a spoločenskými zmenami, a ako sa postupne vyvíjala od obmedzeného výberu po rozmanitosť, ktorú ponúkajú súčasné kaviarne a coffee shopy.

Espreso len vo vybraných hoteloch

Začiatkom 20. storočia vynašiel Luigi Bezzera espresso. Zistil, že na prípravu výbornej kávy bol potrebný špecifický tlak a teplota. Svoj stroj si nechal patentovať. Patent potom o niekoľko málo rokov neskôr kúpil Desiderio Pavoni a do dvoch rokov začal so sériovou výrobou.

Obľúbené espresso sa postupne začalo popíjať po celom svete, ale u nás sa za minulého režimu servírovalo iba vo vybraných hoteloch. „V Prahe ho mal v ponuke napríklad hotel Intercontinental ďalšie podniky, kde ste si ho mohli dať, bolo možné spočítať na prstoch jednej ruky.

V ponuke bolo treba v karlovarskom hoteli Thermal,“ spomína čašníčka Dana Malá, ktorá v 80. rokoch študovala hotelovú školu v Mariánskych Lázňach.

Zaujímavé však? Pamätáte si na to aj vy?