Vegetariánku hospitalizovali. „Myslela som, že je to čierny puding“.
21 mája, 2025Pobyt v nemocnici nie je príjemný zážitok a okolo podávaného jedla je veľa príbehov. Čierny puding nie je ani v prípade špecializovanej stravy taký čierny, ako ho natierajú.
Správna strava hrá dôležitú úlohu v procese obnovy. Nemôžeme síce očakávať, že sa nám budú podávať jedlá ako v reštaurácii a budeme si môcť vyberať ako pri večeri počas all inclusive dovolenky, základom sú vyvážené jedlá.
Bohužiaľ je to rôzne. Hoci obrázky zvädnutého šalátového listu a krajca starého chleba už nie sú také bežné, stále je čo zlepšovať. Sú však zariadenia, kde sa pacienti na jedlo sťažovať nemusia.
Vegetariánska strava v nemocnici
Dá sa predpokladať, že počet vegetariánov bude naďalej rásť. Niektorí sa pre to rozhodnú z etických dôvodov, iní to robia pre svoje zdravie a nájdu sa aj ľudia, ktorým chuť mäsa jednoducho nechutí.
Zatiaľ čo trh ponúka množstvo zdravých produktov a zaujímavých náhrad, návšteva verejného zariadenia môže rýchlo overiť realitu.
Pani Ewa bola prijatá na gynekologické oddelenie nemocnice v Świdniku. Tehotná žena pri vchode vyhlásila, že je na vegetariánskej strave.
Ukázalo sa však, že táto informácia znamená len to, že na tanieri nebudú žiadne mäsové výrobky. Niektoré nemocnice majú vegetariánske menu, ale to je len dobrá vôľa zariadenia.
Formálne neexistuje žiadny predpis, ktorý by vyžadoval zavedenie takejto možnosti; zabezpečuje len vylúčenie produktov a prísad. Zaujímavé je, že iná situácia je v škôlkach či školách, kde treba takéto požiadavky rešpektovať.
Nemocničné jedlo nie je také zlé
Naša čitateľka síce nemohla rátať s individuálnym vegetariánskym menu, no samotné jedlo sa ukázalo ako viac než dostatočné.
Držala som všeobecnú diétu. Moja rodina mi z obavy nosila občerstvenie a ovocie, ale nič z toho som nejedla. Stačila mi nemocničná strava, aj keď ma niektorí strašili, že pobyt v nemocnici znamená škvŕkanie v žalúdku, hovorí pani Ewa.
Na tanieroch bol vždy zeleninový akcent
Každý deň bolo na jedálnom lístku ovocie. K tomu veľké množstvo zeleniny, pevné porcie a jedálniček starostlivo pripravený dietológom. Jedálny lístok bolo možné vidieť na dverách nemocničnej kuchyne.
Niektorí si objednávajú stravovanie do nemocnice, často som videla auto z neďalekej reštaurácie, ale vôbec som nemala potrebu využívať externé dodávky – poznamenáva čitateľka.
Mliečna polievka bola nevyhnutnosťou na raňajkovom menu. Raz to boli kukuričné lupienky, inokedy ovsené vločky či dokonca pohánka. Nechýbalo však ovocie.
Biely chlieb, maslo a doplnky: vajcovú pastu, tvaroh, údeniny. Pani Ewa, samozrejme, niektoré ignorovala.
Večere tiež vyzerali chutne. Boli tam halušky, krúpy a ryža s hubovou omáčkou plus rôzne zeleninové doplnky.
Mäso skončilo na tanieri pani Ewy, no ďalšie produkty, ktoré sa tam našli, jej umožnili jesť aj bez neho.
Raz nám podávali ovocnú polievku, veľmi tmavú. Na prvý pohľad to vyzeralo ako čierny puding a trochu som sa zľakla. Nakoniec sa ukázalo, že je to virulentne chutné, ale nie každému pacientovi chutilo. Videla som, že na vozíku je dosť plných tanierov – hovorí pani Ewa.
Jedlo v nemocnici nemusí byť nudné, nevýrazné a bez chuti. Keby sme boli otvorenejší voči potrebám rastlinných pacientov, bolo by to naozaj skvelé. Zatiaľ čo porcie mäsa možno vynechať, bola by vhodná náhrada bielkovín na rastlinnej báze, ako sú strukoviny alebo tofu.
Jedlá bohaté na zeleninu, ovocie, strukoviny, celozrnné výrobky a zdravé tuky podporujú telo v boji s chorobami. V nemocničnej výžive je viditeľný pokrok, ale máme pred sebou ešte dlhú cestu.
Aké máte skúsenosti vy?