Milióny Američanov si myslia, že čokoládové mlieko pochádza z hnedých kráv…
17 júla, 2022Najčastejšie kladená otázka v Inovačnom centre pre americké mliekarne je: „Pochádza čokoládové mlieko z hnedých kráv?“ Odpoveď je celkom jasná: „Takže čokoládové mlieko, alebo akékoľvek ochutené mlieko, je biele kravské mlieko s pridanými arómami a sladidlami.“
Prieskum spomínaného centra však ukázal, že neuveriteľných 7 % Američanov, teda 16,4 milióna ľudí na celom svete, stále verí, že čokoládové mlieko pochádza priamo z hnedej kravy. Navyše 48 % respondentov priznalo, že si nie sú istí, odkiaľ pochádza čokoládové mlieko, čo je približne 154 272 000 potenciálnych voličov, ktorí si naozaj nie sú istí, že odpoveď je jednoducho „krava“!
Je to len príklad toho, že mnohí Američania sú úplne neinformovaní o tom, odkiaľ pochádzajú ich potraviny.
Okrem toho štúdia, ktorú uskutočnilo Inovačné centrum pre americké mliekarne, zistila, že 37 % ľudí tajne pije mlieko priamo z kartónu v chladničke a ďalších 29 % využíva svoje deti ako zámienku, aby si mohli kúpiť čokoládové mlieko. Podľa denníka The Washington Post „pozorovatelia v oblasti poľnohospodárstva, výživy a vzdelávania už desaťročia tvrdia, že mnohí Američania sú v podstate negramotní v oblasti poľnohospodárstva.
Nevedia, kde sa potraviny pestujú, ako sa dostávajú do obchodov a dokonca ani to, čo obsahujú, ako v prípade čokoládového mlieka. Inštitút poľnohospodárskych štúdií, ktorý bol začiatkom 90. rokov poverený vykonaním prieskumu, zistil, že každý piaty dospelý nevie, že hamburgery sa vyrábajú z hovädzieho mäsa.
Mnohí ľudia nepoznali základné fakty o poľnohospodárstve, o tom, ako vyzerajú typické farmy v USA a aké potraviny jedia. Odborníci na vzdelávanie nie sú presvedčení, že sa za niekoľko desaťročí veľa zmenilo. „V konečnom dôsledku ide o výsledok,“ hovorí Cecily Uptonová, spoluzakladateľka neziskovej organizácie FoodCorps, ktorá prináša do základných škôl vzdelávanie v oblasti poľnohospodárstva a výživy.
„Teraz si deti myslia, že ak potrebujú jedlo, pôjdu do obchodu. V našom vzdelávacom systéme sa deti nedozvedia, odkiaľ pochádzajú ich potraviny. “
„Keď jeden tím výskumníkov robil rozhovory s učiteľmi štvrtých, piatych a šiestych ročníkov mestskej školy v Kalifornii, zistil, že viac ako polovica z nich nevedela, že uhorky, cibuľa alebo šalát sú rastliny. Štyria z desiatich nevedeli, že hamburgery pochádzajú z kráv. A 3 z 10 nevedeli, že syr sa vyrába z mlieka.
„Všetci respondenti si spomenuli na názvy bežných potravín v surovom stave a väčšina vedela, že tieto potraviny boli vypestované na farmách alebo v záhradách,“ konštatujú výskumníci. „Nemali však schopnosť vyjadriť pochopenie povýrobných činností alebo poľnohospodárskeho pôvodu bežných potravín.“
Spisovateľka a historička Ann Vileisisová hovorí:
„Ľahostajnosť voči pôvodu a výrobe potravín sa stala normou mestskej kultúry a položila základy moderného vnímania potravín, ktoré sa v nasledujúcich desaťročiach rozšírilo po celej Amerike. V relatívne krátkom čase sa priemerná vzdialenosť z farmy do kuchyne zvýšila z krátkej prechádzky po záhradnej cestičke na spletitú 1500-metrovú cestu po železnici a cestách s nákladnými autami. “