Keď budete konzumovať avokádo dvakrát týždenne, znížite riziko srdcových chorôb!
31 marca, 2022Nový výskum zistil, že jedenie dvoch alebo viacerých porcií avokáda týždenne môže znížiť riziko srdcových chorôb o pätinu. Avokádo je zdrojom zdravých mononasýtených tukov.
Štúdia publikovaná v časopise Journal of the American Heart Association skúmala viac ako 68 000 žien a 41 000 mužov na ich diétach každé štyri roky počas 30-ročného obdobia. V priebehu 30 rokov bolo zaznamenaných 9 185 infarktov a 5 290 mozgových príhod.
Výskumníci identifikovali súvislosť medzi konzumáciou zdravých tukov a zdravím srdca a zistili, že tí, ktorí jedli avokádo často, znížili riziko ischemickej choroby srdca o 21 percent v porovnaní s tými, ktorí ich nejedli. Okrem toho, nahradenie polovice dennej dávky margarínu, masla, vajec, jogurtu, syra alebo spracovaného mäsa ekvivalentným množstvom avokáda malo za následok o 16-22 percent nižšie riziko srdcových chorôb.
Avokádo obsahuje vlákninu a kľúčové vitamíny a minerály vrátane vitamínov C, E a K a horčíka. Sú tiež zdrojom zdravých mononasýtených tukov.
Tieto tuky pomáhajú chrániť srdce udržiavaním hladín „dobrého“ lipoproteínového cholesterolu s vysokou hustotou a zároveň znížením hladín „zlého“ cholesterolu s nízkou hustotou.
Dr Lorena Pacheco, vedúca autorka z Harvard TH Chan School of Public Health v Bostone, USA, uviedla: „Naša štúdia poskytuje dôkaz, že príjem nenasýtených tukov rastlinného pôvodu môže zlepšiť kvalitu stravy a je dôležitou súčasťou prevencie kardiovaskulárnych chorôb. .“
Výskumníci nezistili žiadnu súvislosť medzi konzumáciou avokáda a rizikom mŕtvice. Zistili tiež, že nahradenie avokáda inými rastlinnými zdrojmi zdravých tukov, ako je olivový olej, orechy a iné rastlinné oleje, neponúka žiadne ďalšie výhody.
Dr Cheryl Anderson, predsedníčka Rady pre epidemiológiu a prevenciu Americkej srdcovej asociácie, poznamenala: „Aj keď žiadna potravina nie je riešením na rutinnú zdravú výživu, táto štúdia je dôkazom, že avokádo má možné zdravotné výhody. „Je to sľubné, pretože ide o potravinu, ktorá je populárna, dostupná, žiadaná a ľahko sa zaraďuje do jedál doma a v reštauráciách.“
Zatiaľ čo avokádo je základným ovocím v strave mnohých ľudí – dokonca sa v posledných rokoch stalo charakteristickým znakom tisícročnej kultúry – odborníci vyjadrili obavy z vplyvu jeho rozsiahlej konzumácie na životné prostredie. Hoci sa toto ovocie dá pestovať na celom svete, primárnym producentom avokáda je Mexiko.
Environmentálna poradenská spoločnosť Carbon Footprint odhaduje, že balenie dvoch malých avokád má CO2 stopu 846,36 gramov, čo je takmer dvojnásobok množstva kilogramu banánov.
Keďže ovocie sa zbiera pred dozretím a prepravuje sa v skladoch s kontrolovanou teplotou, tento proces prepravy je energeticky náročný.