Kupujete niekedy šalát v sáčkoch v supermarkete? Potom by ste si mali prečítať tento článok..

Kupujete niekedy šalát v sáčkoch v supermarkete? Potom by ste si mali prečítať tento článok..

31 januára, 2022 0 Od Redakcia

Balený šalát je oveľa menej zdravý, ako si myslíte!

Pekný a jednoduchý šalát v sáčku zo supermarketu. Ušetrí vám čas pri krájaní a umývaní a porcie sú presne také, aké majú byť. A stále je zdravý! Alebo nie je?

Salmonela

Výskum Univerzity v Leicesteri ukázal, že balený šalát je oveľa menej zdravý, ako sme si doteraz mysleli. Šťava z polámaných listov mení šalát na živnú pôdu pre salmonelu! Salmonela rastie približne 24 000-krát rýchlejšie vďaka týmto šťavám, ktoré vychádzajú z polámaných listov. Vedci dospeli k tomuto záveru po skúmaní vrecúškového špenátu a iných druhov šalátov.

Baktérie

Okrem tohto znepokojujúceho odhalenia vedci zistili aj to, že tieto okolnosti spôsobujú, že baktérie salmonely sú ešte silnejšie. Takže sa tým ešte viac zvyšuje pravdepodobnosť nákazy! Preto by ste mali šalát vo vrecúšku vždy okamžite zjesť a otvorené vrecúško rozhodne nevkladať späť do chladničky. Skonzumujte ho čo najrýchlejšie, inak sa rýchlejšie rozmnožia aj prirodzené baktérie, ktoré na šaláte rastú. Opláchnutie šalátu nepomôže: salmonela sa prichytí tak silno, že baktérie aj tak skončia späť vo vrecku.

Plyn

Najprv si vysvetlíme, prečo šalát tak rýchlo vädne. Keď je šalát zabalený v plastovom vrecúšku, výrobca doň pridáva plyny, aby šalát zostal čerstvý a chrumkavý. Pokiaľ je šalát neotvorený, zostane celkom čerstvý a nezvädne tak rýchlo. Po otvorení vrecka tieto plyny uniknú a šalát zostane otvorený baktériám a prúdeniu vzduchu, ktoré spôsobia, že šalát zhnedne a zvlhne.

Papierové utierky

Na to, aby šalát nezvädol, potrebujete len papierové utierky. Jednoducho vložte papierovú utierku do vrecka so šalátom, aby ste zabránili jeho zhnednutiu. Papierová utierka absorbuje tekutinu zo šalátu a udrží ho čerstvý až o päť dní dlhšie. Papierovú utierku denne vymieňajte, aby ste zabránili jej prílišnému zvlhnutiu. Týmto spôsobom nielenže udržíte šalát dlhšie čerstvý, ale zároveň zabránite šíreniu salmonely.

Zdieľajte aj s ostatnými.