Desivý dôvod, prečo mandarínky v konzerve vyzerajú tak „čisto“!
29 januára, 2022Prečo sú konzervované mandarínky také „čisté“?
Ak ste niekedy pripravovali dezert z konzervovaných mandarínok, viete, aké sú sladké. Je to preto, že väčšina mandarínok je konzervovaná v sirupe, vďaka ktorému sú príjemne sladké. Ale všimli ste si niekedy, aké sú tieto mandarínky podozrivo „čisté“? Čerstvé mandarínky vyzerajú úplne inak a vždy sú pokryté bielymi vláknami a jemnou šupkou.
Výskum ukázal, ako je to možné. Po tom, čo sa dozviete pravdu, možno nebudete chcieť jesť mandarínky v konzerve…
Nové poznatky nás nie vždy potešia.
Ak ste niekedy lúpali mandarínku, viete, aké ťažké je odstrániť biele vlákna. Aj keď na mandarínku zaútočíte nechtami, je ťažké zbaviť sa ich všetkých a niekedy sa mandarínka zmení na žalostnú hromádku dužiny. Ako je možné, že konzervované mandarínky sú zbavené bielych nitiek a šupiek?
Väčšina konzervovaných mandarínok pochádza z Číny, kde sú továrne plné ľudí, ktorí pracujú na tom, aby sme mohli jesť konzervované mandarínky. Ženy tam musia olúpať nespočetné množstvo mandarínok a na jednu mandarínku majú približne desať sekúnd. To znamená, že za minútu ošúpú šesť mandarínok, čo zodpovedá 360 mandarínkam na osobu za hodinu! Ošúpané mandarínky potom putujú na dopravníkový pás k ďalšiemu cieľu: do príjemného kúpeľa.
Kúpeľ, do ktorého sa mandarínky dostanú, pozostáva z chemickej látky, žeravej sódy.
Je to tá istá žieravá látka, ktorá sa používa na odblokovanie kanalizácie. Rozkladá organické látky, ktoré môžu odblokovať umývadlo, a rozpúšťa zvyšky jedla v odtokových rúrach. Zločinci túto chemikáliu používajú aj na zbavovanie sa častí tiel. Z tohto dôvodu by ste si žieravú sódu nemali dostať na ruky, pretože môže poškodiť vašu pokožku. Mandarínky sa držia v žieravej sóde dostatočne dlho na to, aby sa odstránili šupky a vlákna, ale nie dostatočne dlho na to, aby boli zničené.
Kyselina chlorovodíková
Aby boli mandarínky po kúpeli v sóde žieravej jedlé, druhýkrát sa kúpe v kyseline chlorovodíkovej. Tým sa odstráni sóda kaustická, pretože tieto dve chemické kvapaliny sa spolu rovnajú vode! Potom sa mandarínky konzervujú sirupom a sú pripravené na cestu do supermarketu.
V tomto videu sa dozviete, ako to môžete urobiť sami s mandarínkami:
Čo si o tom myslíte?