Desivý dôvod, prečo mandarínky v konzerve vyzerajú tak „čisto“!

Desivý dôvod, prečo mandarínky v konzerve vyzerajú tak „čisto“!

29 januára, 2022 0 Od Redakcia

Prečo sú konzervované mandarínky také „čisté“?

Ak ste niekedy pripravovali dezert z konzervovaných mandarínok, viete, aké sú sladké. Je to preto, že väčšina mandarínok je konzervovaná v sirupe, vďaka ktorému sú príjemne sladké. Ale všimli ste si niekedy, aké sú tieto mandarínky podozrivo „čisté“? Čerstvé mandarínky vyzerajú úplne inak a vždy sú pokryté bielymi vláknami a jemnou šupkou.

Výskum ukázal, ako je to možné. Po tom, čo sa dozviete pravdu, možno nebudete chcieť jesť mandarínky v konzerve…

Nové poznatky nás nie vždy potešia.

Ak ste niekedy lúpali mandarínku, viete, aké ťažké je odstrániť biele vlákna. Aj keď na mandarínku zaútočíte nechtami, je ťažké zbaviť sa ich všetkých a niekedy sa mandarínka zmení na žalostnú hromádku dužiny. Ako je možné, že konzervované mandarínky sú zbavené bielych nitiek a šupiek?

Väčšina konzervovaných mandarínok pochádza z Číny, kde sú továrne plné ľudí, ktorí pracujú na tom, aby sme mohli jesť konzervované mandarínky. Ženy tam musia olúpať nespočetné množstvo mandarínok a na jednu mandarínku majú približne desať sekúnd. To znamená, že za minútu ošúpú šesť mandarínok, čo zodpovedá 360 mandarínkam na osobu za hodinu! Ošúpané mandarínky potom putujú na dopravníkový pás k ďalšiemu cieľu: do príjemného kúpeľa.

Kúpeľ, do ktorého sa mandarínky dostanú, pozostáva z chemickej látky, žeravej sódy.

Je to tá istá žieravá látka, ktorá sa používa na odblokovanie kanalizácie. Rozkladá organické látky, ktoré môžu odblokovať umývadlo, a rozpúšťa zvyšky jedla v odtokových rúrach. Zločinci túto chemikáliu používajú aj na zbavovanie sa častí tiel. Z tohto dôvodu by ste si žieravú sódu nemali dostať na ruky, pretože môže poškodiť vašu pokožku. Mandarínky sa držia v žieravej sóde dostatočne dlho na to, aby sa odstránili šupky a vlákna, ale nie dostatočne dlho na to, aby boli zničené.

Kyselina chlorovodíková

Aby boli mandarínky po kúpeli v sóde žieravej jedlé, druhýkrát sa kúpe v kyseline chlorovodíkovej. Tým sa odstráni sóda kaustická, pretože tieto dve chemické kvapaliny sa spolu rovnajú vode! Potom sa mandarínky konzervujú sirupom a sú pripravené na cestu do supermarketu.

V tomto videu sa dozviete, ako to môžete urobiť sami s mandarínkami:

Čo si o tom myslíte?