Keď uvidíte, ako sa vyrábajú gumené cukríky, nebude mať chuť ich ani jesť….
31 júla, 2022Ach, to kúzlo detstva. Čas nekonečného objavovania, bezstarostnosti a nekonečnej túžby zjesť celú cukráreň. Teraz, ako dospelí, poznáme nebezpečenstvá spojené s nadmernou konzumáciou sladkostí – či už ide o riziko pre náš pás alebo celkové zdravie.
Niekedy sa však v nás prebudí závan detstva a potom týmto lákavým pochúťkam neodoláme ani v súčasnosti. Ak sa vás to týka, tu je video, ktoré tento problém vyrieši. Vo videu uvidíte, ako sa tieto cukríky vyrábajú. Ak bol alebo stále je tento druh cukroviniek váš obľúbený, potom sa vám na spomínané video bude asi ťažko pozerať.
Možno máte aj priateľa vegetariána, ktorý vám už vysvetlil, že tieto cukríky sa vyrábajú zo želatíny, ktorá sa získava spracovaním zvieracej kože a kostí. No samotné vedomosti nemusia stačiť na to, aby ste sa ich vzdali.
Belgická kameramanka Alina Kneepkens sa to našťastie rozhodla zmeniť.
Natočila desivý dokumentárny film, v ktorom podrobne ukázala, ako sa vyrábajú gumené medvedíky, hadi a iné tvary želé cukríkov. Ukáže to, čo všetci poznáme a milujeme. Alebo finálne cukríky predtým, ako ich vložíme do úst a vychutnáme si ich lahodnú sladkú chuť (inak pochádzajúcu zo spracovaného cukru).
Video odhaľuje slávny zrod týchto „dobrôt“. Tento film je len jedným zo série dokumentárnych filmov, ktoré odhaľujú spôsoby výroby našich potravín.
Vegánske náhrady želatíny
Je potrebné byť spravodlivý a priznať, že na trhu existujú vegánske náhrady želatíny a že sa z nej vyrábajú niektoré sladkosti. Najobľúbenejšou náhradou živočíšnej želatíny je výťažok z rias, napríklad agar. Ak vás teda nasledujúce video nadobro neodradí od konzumácie gumených cukríkov, potom aspoň viete, že existujú aj iné možnosti.
Video o výrobe gumených cukríkov
Nebudeme sa teda ďalej rozpisovať a spoločne sa to pozrieme. Šľachy, väzy a kosti sa používajú aj na výrobu iných vecí, napríklad fliaš od koly a marshmallow.
Pozrite si toto video a sami sa rozhodnite, či budete môcť naďalej vkladať do úst svoju obľúbenú sladkosť z detstva:
Záver
Ako uvádza autorka dokumentu na svojej webovej stránke:
„Dostala som za úlohu vytvoriť niekoľko audiovizuálnych príbehov o tom, ako sa niektoré potraviny skutočne vyrábajú. Dovtedy som videla na jednej strane bitúnky a priemyselné spracovanie a na druhej strane domácu (atrisantnú) výrobu potravín.
Čo mi však skutočne otvorilo oči, boli až zistenia v dokumentárnom filme o výrobe gumených cukríkov. Želatína je cukrovinka, ale želatína sa vyrába z kože ošípaných. Sladké, však? “
Podeľte sa o tento článok aj s ostatnými, aby videli skutočnú pravdu o obľúbených „gumíkoch“…