Práca čašníka: Aj zdanlivo obyčajná práca je však plná otázok. Ako to v skutočnosti je…

Práca čašníka: Aj zdanlivo obyčajná práca je však plná otázok. Ako to v skutočnosti je…

26 októbra, 2022 0 Od Redakcia

Hovorí sa, že vďaka skúsenosti môžeme pochopiť, čo sme nemali robiť v minulosti a čo by sme mali robiť v budúcnosti. Nielen my, bežní ľudia, ale aj niektoré známe osobnosti sa počas štúdia na vysokej škole živili ako čašníci a servírky, takže dobre vieme, že na tomto povolaní nie je nič zlé. Aj zdanlivo obyčajná práca je však plná otázok od ľudí, ktorí ju nikdy nerobili.

A my sme si povedali, že na niekoľko z týchto otázok odpovieme. Povieme vám o výhodách a nevýhodách práce v reštauráciách.

Je pravda, že zamestnanci dojedajú zvyšky jedla po hosťoch, pijú alkohol v práci a robia odporné veci nepríjemným zákazníkom?

V skutočnosti je tu naozaj prísny dohľad nad všetkými zamestnancami vrátane kamerového systému, takže je veľmi ťažké zachytiť niečo chutné na stole. Samozrejme, ak ide o jedlá, ktoré hostia nedojedia, existuje niekoľko možností, ako by mohol vyzerať ich ďalší osud. Ak je pokrm skutočne čistý, môžu sa oň podeliť všetci zamestnanci.

Koniec koncov, ak sa jedlo nezjedlo, mohlo by sa ďalej skladovať v špeciálnych nádobách a potom rozdávať bezdomovcom a ľuďom v núdzi. Jedlo, ktoré sa malo vyhodiť, sa zvyčajne rozdelí medzi zamestnancov a odnesie sa domov.

To je jeden z príjemných bonusov tejto práce.

Filmy často mylne poukazujú na to, ako sa čašník správa k nepríjemnému zákazníkovi. Zvyčajne to vyzerá tak, že pľuje do jedla alebo do nápoja.

V skutočnosti sa tieto veci nerobia, hoci by si to každý želal, ale prítomnosť kamier je v súčasnosti takmer všade. Personál si maximálne dovolí diskutovať o príšernej povahe hosťa za jeho chrbtom alebo sa nad ním pousmiať. Pravidlo „náš zákazník, náš pán“ sa stále nosí, bez ohľadu na to, aký je nepríjemný. Samozrejme, sú aj prípady, keď takíto hostia našli v jedlách nečakané veci – vlas v polievke, malú kosť v šaláte alebo sponku na pizzi.

Pokiaľ ide o stravovanie na pracovisku, čašníci a čašníčky majú vo väčšine prípadov stravu zadarmo.

Zvyčajne sú to dvaja ľudia, ktorí varia jedlo pre celý personál, niečo jednoduché, napríklad polievku, zemiaky s omáčkou a jednoduchý šalát. Prikývnu aj vtedy, keď má niekto zo zamestnancov narodeniny, keď si môžu dať v kuchyni pohár vína alebo šampanského a potom pokračovať v práci. Samozrejme, stres pri práci s ľuďmi tiež robí svoje a niekedy sa môže stať, že do nealkoholických nápojov sa nenápadne pridá kvapka alkoholu a vypije sa bez povšimnutia.

Po dlhých a vyčerpávajúcich zmenách je však prvým liekom energetický nápoj alebo káva s prídavkom koly. Pravdepodobne nie je dobrý pre srdce, ale v skutočnosti je to veľmi často používaný prostriedok prvej pomoci.

Ako sú zamestnanci trestaní za rozbitie riadu alebo odhodenie jedla na podlahu?

Nikto nie je neomylný a v práci sa môže stať niekoľko chýb, z ktorých niektoré môžu byť veselé a iné nie. Každému sa určite aspoň raz stalo, že mu spadol tanier s jedlom, popálil sa o rozpálený sporák, pomiešal objednávky, vylial nápoje a podobne. Pokiaľ ide o prípadné tresty, ak ide o minimálne škody a nie sú tak časté, neriešia sa, ak však ide o niečo väčšie, vo väčšine prípadov sa takéto chyby strhávajú z platu.

Čo môže byť v tejto profesii najpríjemnejšie a čo najťažšie?

Práca čašníka je celkom zaujímavá. Prichádzate do kontaktu s rôznymi ľuďmi a učíte sa byť milý a priateľský v každej situácii. Navyše sa veľa pohybujete a nikdy nie ste hladní. Jednou z príjemných vecí je určite to, ako na vás reagujú ľudia, ktorým slúžite. Usmievajú sa, príjemne sa s vami rozprávajú, sú spokojní s dobrým jedlom, nápojmi a atmosférou.

Môžete sa stretnúť aj so situáciami, ako sú prekvapivé oslavy narodenín, žiadosti o ruku, uzatváranie obchodných dohôd a podobne. Život v reštaurácii je hektický, nikdy sa nenudíte. Na druhej strane sú ľudia, ktorí sa k personálu reštaurácie správajú naozaj ako k sluhom.

Ďalšou nepríjemnou vecou je, že málokedy máte čas na prestávku, čo znamená, že si počas celej zmeny nemusíte ani raz sadnúť. To môže mať za následok aj kŕčové žily.

Tak čo? Máte aj vy skúsenosti s prácou čašníka/čašníčky? Podeľte sa s nami o Vaše dobré, zábavné alebo nie veľmi príjemné skúsenosti.